Berichten

Vacature coördinator hospice De Cirkel


Hospice De Cirkel breidt uit

“We hebben het hospice als een grote meerwaarde ervaren in een zeer moeilijke tijd. Niet alleen mijn moeder werd heel goed verzorgd, wij voelden ons ook als familie erg ondersteund.” Het is slechts een van de vele dankbare reacties die de vrijwilligers en coördinatoren van het hospice in Raalte ontvingen het afgelopen jaar. Hospice De Cirkel heeft zijn bestaansrecht de afgelopen jaren meer dan bewezen. Om toegerust te zijn op de demografische ontwikkelingen en eisen van de tijd, wordt het hospice de komende tijd verbouwd.

Deze week passeerde de koopakte voor de grond, de notaris. Voorzitter Klaas Koekkoek: “Om klaar te zijn voor de groeiende vraag vanuit de Sallandse bevolking naar ondersteuning bij terminale zorg – niet alleen bij de stervende thuis, maar ook in het hospice – is het nodig het hospice uit te breiden met een gastenkamer en familiekamer. Hier biedt ons team van vrijwilligers, met respect voor de wensen en keuzes van de gast, aandacht, rust en een veilige, huiselijke, omgeving. Met deze capaciteitsvermeerdering van 20% lopen we in de pas met de verwachte toename van de bevolking.” Alhoewel nog niet het volledige bedrag voor de bebouwing op tafel ligt, is deze week al gestart met het bouwrijp maken van de grond voor een nieuwe berging. Koekkoek: “70 procent van de financiering is toegezegd. We zijn nog op hard op zoek naar aanvullende gelden om het totale plan te kunnen realiseren. Dat zal van goede doelen komen, fondsen en subsidiegevers, maar ook van particulieren die gebruik kunnen maken van onze ANBI-status om geld vrij van belasting te kunnen schenken aan dit goede doel.”

“De nieuwbouw gebeurt in de stijl van het huidige gebouw, licht Koekkoek toe. “Bij het uitbreidingsplan zullen alle vijf gastenkamers straks met een eigen ingang bereikbaar zijn voor familie en andere bezoekers. Als het ons lukt om het geld voor de verbouwing rond te krijgen, dan zal eind van dit jaar hospice De Cirkel klaar zijn voor de toekomst.”

Bekijk hier de flyer met meer informatie.

Vrijwilliger Gerda Wellenberg: “Iets betekenen voor een ander”

In de voorjaarseditie van het magazine Rabo & Co vertelt vrijwilliger Gerda Wellenberg over haar motivatie om zich in te zetten voor het hospice. Directeur coöperatieve Rabobank Marco Dirksen noemt het een ‘inspirerend verhaal’. Zelf zegt Gerda over haar inzet: “Het geeft energie! Je geeft en ontvangt… Je wordt er geestelijk rijker van.”

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

(Uit Raalte Koerier – februari 2021)

Coördinator Riek Martens neemt afscheid van hospice

(Uit Weekblad voor Salland – april 2020)

Foto: (v.l.n.r. Klaas Koekkoek, Riek Martens en Hanneke Beeren)

Dit werk moet bij je passen, het kan geestelijk zwaar zijn, daar moet je tegen kunnen’

RAALTE – Het wordt door de coronacrisis een afscheid zonder poespas en dat doet best pijn bij alle mensen van hospice de Cirkel in Raalte; na vijftien jaar vertrekt Riek Martens als coördinator en gaat ze met pensioen. Vandaag, woensdag 22 april, is haar laatste werkdag. Opvolgster Hanneke Beeren is al aan de slag aan de Monumentstraat, samen met de andere beroepskracht Paulien Kappert.

Veel is er veranderd sinds Riek in 2005 begon bij het Raalter hospice, toen nieuw gestart in een huurwoning aan de Oude Molenweg met ruimte voor twee gasten in hun laatste levensfase. De dood is al die jaren een vertrouwde gast geweest. Geen gemakkelijke omgeving dus, maar dat ziet Riek, afkomstig uit de wijkverpleging, anders. “Dat wordt heel vaak gevraagd, is het geen sombere en trieste werkomgeving? Maar je krijgt er veel voor terug. Juist voor deze terminale mensen is het mooi om ze alle mogelijke aandacht en zorg te geven. Je mag als het ware dat laatste eindje meelopen met de gast, de familie en vrienden. Maar hier wordt ook best vaak gelachen, is er plezier. Maar dit werk moet inderdaad bij je passen. Het kan geestelijk best zwaar zijn, daar moet je tegen kunnen.”

Voorzitter Klaas Koekkoek vult dat aan; “Soms, als ze dag en nacht druk was, dan zei ik wel eens: ‘Riek, ga naar huis en ga plat’. Dit werk vergt soms veel van onze mensen.”
Spijt van haar keuze voor het toen nieuwe hospice heeft Riek nooit gehad. “Aan de Oude Molenweg was het een mooie periode. Ik herinner me onze eerste overleden gast nog altijd. Destijds moesten we ons als hospice, nieuw in Raalte en omgeving, echt waarmaken. Ik denk dat dat aardig gelukt is.”

Andere dynamiek

Dezelfde goede sfeer en zorg is er volgens haar nog steeds in het nieuwe gebouw, al is dat veel groter. “Je hebt het niet meer over twee maar over vier gasten, dat geeft een andere dynamiek. Destijds waren er 25 tot 30 vrijwilligers, nu rond de 70. Onze gasten uit Salland hebben hun eigen huisarts en thuiszorgorganisatie hier. Soms lopen er dus wel mensen van acht verschillende organisaties rond, dat moet je wel managen.”

Vanaf het begin in 2005 was duidelijk dat er een nieuw onderkomen moest komen. “De planning was toen na drie tot vijf jaar. Allerlei opties werden bekeken, maar vielen vaak weer af. Pas toen we in 2013 een Valentijnsontbijt voor ondernemers organiseerden in de Bagatelle ging het lopen. Met natuurlijk Sallands Laatste Tentfeest in november 2014 als meest bekende hoogtepunt.”
Haar opvolgster Hanneke Beeren, 52 jaar, is 1 april begonnen. De geboren en getogen Hengelose woonde twintig jaar in Raalte en nu in het buitengebied van Olst. Ze was verpleegkundige, volgde managementopleidingen en was de afgelopen tien jaar operationeel manager op de afdeling cardiologie van het Deventer Ziekenhuis. “Ik ben hier in Raalte direct meegenomen in deze prettige sfeer. Nee, het is niet de dynamiek van een ziekenhuis, maar wel een prettige setting met veel inhoud.”

Cirkelaire

De keuze voor Hanneke heeft volgens Koekkoek ook te maken met een wat andere functieomschrijving. “Riek en Paulien waren als onze twee beroepskrachten verantwoordelijk voor de zorg hier in het hospice en de terminale zorg thuis. Een deel van hun werk is echt managementwerk, er moet veel geregeld worden. Dat deden ze er gewoon bij, maar we wilden het nu toch ook vastleggen in hun functieomschrijving. Ik kan wel zeggen dat we erg blij zijn met de kennis en ervaring die Hanneke ook op dat gebied meebrengt.”

Het afscheid van Riek zou met de nodige interne en externe festiviteiten omlijst worden. Tot dus het coronavirus roet in het eten gooide. “Zelfs een knuffel mag nu niet meer”, moppert Koekkoek. “Met 47 vraagtekens denken we er nu aan om er in oktober aandacht aan te besteden, in ieder geval intern.”

Ook Riek zelf moet wennen aan het idee hoe haar afscheid nu noodgedwongen verloopt. “Mijn laatste werkdag, 22 april, zal vreemd voelen. Maar er is een speciale editie van de Cirkelaire, ons blad, verschenen over mijn afscheid. Dat is mooi. Of ik hier na mijn pensionering als vrijwilliger aan de slag ga? Nee, hoe mooi het werk hier ook is, je moet nooit na je vertrek weer terugkomen om je opvolgers voor de voeten te lopen.”

Open Dag 1 juni 2019

Op zaterdag 1 juni van 10.00 – 14.00 uur is weer de jaarlijkse Open Dag van De Cirkel. Op deze dag opent het hospice zijn deuren voor alle belangstellenden. In kleine groepjes worden rondleidingen verzorgd en zo kunt u kennismaken met de warme uitstraling van dit ‘bijna-thuis-huis’. Verder kunt u alle wenselijke informatie verkrijgen over zorg die mogelijk is zowel in het hospice als bij de mensen thuis. U bent van harte welkom.

Actie: Hart voor Salland 2019

De actie ‘Hart voor Salland’ van de Rabobank werd jarenlang georganiseerd in maart. Misschien hebt u dit jaar al uitgekeken naar een verzoek te stemmen op de Vrienden van De Cirkel.  De actie is echter uitgesteld tot het najaar. Wij zullen dan zeker weer deelnemen. Als het zover is, doen wij weer graag een beroep op u.

 

Boomplantdag maart 2019

De leerlingen van De Horizon, onze buren, hebben tijdens de Nationale Boomplantdag in maart enkele lindes een plek gegeven in de voortuin van het hospice. Zij verdienen een groot compliment, want zij lieten zich niet uit het veld slaan door stromende regen en kou. Ook de gemeente Raalte verleende haar medewerking. Het aanzien van het hospice oogt nu verzorgd.

Leerlingen Hans Groen op 21 maart 2019 in actie voor De Cirkel

Op 21 maart kwamen de leerlingen van muziekdocent Hans Groen bij elkaar in restaurant De Bagatelle voor hun jaarlijkse optreden. Trotse ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s konden genieten van een verrassende, gevarieerde concertavond.

Voorafgaand aan dit concert hebben deze leerlingen allerlei activiteiten verricht om geld in te zamelen voor De Cirkel. Tuinmeubels werden gewassen, taarten gebakken en flessen ingezameld. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele acties. Fantastisch hoe deze jongeren zich hebben ingezet voor dit goede doel. Na afloop van het concert konden zij een cheque met een mooi bedrag overhandigen aan De Cirkel.

Dank en waardering voor deze leerlingen en hun docent.

Thema-avond /trainingsdag

De lenteperiode heeft in het teken gestaan van diverse activiteiten. Zo verzorgde kaderarts Anouk Bovenkerk een interessante themabijeenkomst. Met een opkomst van 50 vrijwilligers vond ze een goed gehoor voor het onderwerp “Sterven; hoe gaat dat eigenlijk”.